Autor: Rene Guenon alte cărți de autor(i) Traducere: Daniel Hoblea Data apariţiei: decembrie 2020 Număr de pagini: 320 Format: 13x20 cm ISBN: 978-973-111-019-9
|
|
|
Prezentarea cărţii
Tradiții religioase și tradiții metafizice
Aveți în mână o enciclopedie sub forma unei culegeri de texte guenoniene care traversează cele mai influente arii ale spiritualității din istoria civilizației umane: cartea detaliază pe de-o parte ideile de fundament ale tradiției abrahamice, de consistență religoasă - iudaism, creștinism și islam - și surprinde, pe de altă parte, esența filonului ezoteric reprezentat de hinduism și daoism. Prin viziunea de altitudine pe care a oferit-o culturii europene despre cele mai importante surse de cunoaștere și de practică de elevare spirituală, Rene Guenon ne ajută deopotrivă să ne înțelegem rădăcinile culturale, puterea pe care o avem de a acționa în prezent, dar și să identificăm reperele unui viitor pe care să îl creăm așa cum ni-l dorim: integrativ, o realitate în care cultivarea respectului egal pentru toate civilizațiile este o valoare comună. Prezentând aceste linii de tradiție spirituală după criteriul metafizic - religios, Rene Guenon subliniază, în stilul său vizionar, unitatea fundamentală, evoluția și raportul dintre tradițiile metafizice și religii, dar și legătura de profunzime între a cunoaște (modus cognoscendi) și a trăi, a percepe sensibil (modus vivendi) variatele paliere ale realității, așa cum omul a învățat să o facă prin intermediul diverselor filoane de spiritualitate. Cititorul va constata (lecturând această culegere de texte) că ceea ce este specific într-o tradiție anume, particulară, nu este și nu poate fi decât o consecință a veridicității, unității și vastității fondului comun, metafizic, care se regăsește și în Tradiția Primordială și universală. (Teodoru Ghiondea)
Doctrina Unității (adică afirmația că Principiul oricărei existențe este în mod esențial Unu) este un punct fundamental comun tuturor tradițiilor ortodoxe. Putem spune chiar că identitatea lor de fond apare cel mai clar în acest punct, traducându-se până și în expresie. Într-adevăr, când e vorba despre Unitate, orice diversitate se șterge; doar când coborâm spre multiplicitate apar diferite forme, modurile de expresie multiplicându-se și ele odată cu lucrurile la care se raportează, fiind susceptibile de variații indefinite pentru a se adapta la circumstanțe de timp și de loc. Însă "doctrina Unității este unică" (conform formulei arabe: Et-Tawhidu wahidun), adică aceeași pretutindeni și întotdeauna, invariabilă precum Principiul, independentă de multiplicitate și schimbare, care nu pot afecta decât aplicațiile de ordin contingent. Scopul este mereu același și nu poate fi în niciun caz altul decât cunoașterea, căci doar prin și în aceasta își "realizează" ființa, în mod real, toate posibilitățile. Căile spre Dumnezeu sunt la fel de multe ca și sufletele oamenilor. În mod direct sau nu, orice tradiție este legată de origini și provine din Tradiția Primordială. Ideea ce trebuie evidențiată în special aici este cea a unei transmiteri regulare și neîntrerupte ce constituie "lanțul" ce unește prezentul cu trecutul și trebuie să se continue din prezent spre viitor: acesta este "lanțul tradiției" sau "lanțul inițiatic". (Rene Guenon)
|