Autor: Dalai Lama alte cărți de autor(i) Traducere: Dan Chiaburu, Claudia Marinescu Data apariţiei: 2005 Număr de pagini: 256 Format: 13x22 cm ISBN: 973-7970-16-0
24,00lei
Momentan indisponibil
|
|
|
|
|
|
Prezentarea cărţii
Comorile budismului tibetan
Sfinţia sa Dalai Lama, liderul spiritual şi temporal al Tibetului, aflat în prezent în exil în India, a vizitat Statele Unite în 1979 şi 1981, şi Canada în anul 1980. Pe parcursul turneelor sale Dalai Lama a ţinut conferinţe la numeroase universităţi, colegii, întruniri ecumenice, centre budiste şi întâlniri publice, răspândind mesajul bunătăţii şi compasiunii adresat atât Occidentului cât şi întregii lumi.
Nefiind adresat doar budiştilor sau credincioşilor, mesajul său reaminteşte omenirii importanţa bunătăţii, iubirii şi compasiunii pentru întreaga societate. Chemând întreaga lume să recunoască contribuţia adusă de metodele dezvoltate în cadrul religiilor pentru cultivarea unor atitudini armonioase, Dalai Lama ne cere să luăm în consideraţie situaţia delicată în care se află lumea contemporană şi să lucrăm, la nivel individual, la remodelarea atitudinilor, pentru o societate mai bună. În această carte sunt prezentate douăzeci de discursuri importante, diferenţiate în funcţie de subiectul abordat şi de locul lor de desfăşurare.
Uneori, discursului i-au fost adăugate materiale din conferinţe ţinute în altă parte.
De obicei, Sfinţia sa folosea limba engleză pentru prima jumătate a discursului, abordând mai ales subiecte cum ar fi bunătatea, iubirea şi compasiunea, pentru ca apoi să folosească limba tibetană, cu un vocabular mai complex, pentru a aborda diferite alte teme. Servindu-i în calitate de traducător, am fost în permanenţă uimit şi mişcat de relevanţa la nivel personal a mesajului său, de aspectul utilitar şi de aplicabilitatea acestuia deoarece, aşa cum însuşi afirma, societatea umană are la bază fiinţele umane, şi în special capacitatea noastră de a recunoaşte în ceilalţi aspiraţia noastră comună la fericire.
Dat fiind faptul că această recunoaştere se împotriveşte egoismului înnăscut, mesajul său - saturat de idei şi metode în vederea schimbării - este deosebit de relevant.
Prin îndemnul mesajului său îndreptat către o participare universală, Orientul şi Occidentul se apropie în identitatea lor umană fundamentală.
|