Autor: Octavian Simu alte cărți de autor(i)
Traducere:
Data apariţiei: ianuarie 2014
Număr de pagini: 186
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-111-291-6
|
|
|
Prezentarea cărţii
Mandala - geometrie şi artă sacră
Mandala e o diagramă circulară ce păstrează cu rigurozitate o anumită simetrie care se concentrează cu toată forţa asupra unui centru, având ca structură tipică împărţirea suprafeţei în patru segmente egale.
Generalizând, s-ar putea aplica denumirea de mandala oricărei imagini organizate în jurul unui punct central, fie că el se află chiar în mijloc, fie că, mai rar, se păstrează în altă zonă a desenului.
Pentru hinduişti şi budişti mandala este o artă sacră geometrică. Sacralitatea rezultă din inventarul imagistic ce populează interiorul cercului de bază, cel care ţinteşte scopuri de ordin spiritual.
Desenul geometric circular şi pictorial intenţionează, de fapt, să simbolizeze întregul Univers, să cumuleze în imagini elementele constituente ale umanităţii în sine.
Fiind o cosmogramă, imaginile oferite simbolic de o mandala tindeau să reprezinte indirect Universul şi legile care îl guvernează.
Dintr-o mandala se putea deduce, cu mai multă sau mai puţină uşurinţă, ciclicitatea temporală cuprinsă în dinamica Universului.
În imaginea redată din perspectivă omenească, înfăţişată ca un microcosmos, accesibil imediat ochiului, privitorul se afla în faţa unei "hărţi" complete, un model geometric simbolic şi metafizic al macrocosmosului, atât cel vizibil, cât şi cel invizibil, doar închipuit.
Mai mult, privitorul avea la îndemână un ghid util înţelegerii consecinţelor rezultate din desfăşurarea proceselor cosmice ale dezintegrării şi reintegrării.
S-ar putea spune, printr-o formulare grăitoare şi semnificativă, că mandala întruneşte toate caracteristicile pentru a fi o enciclopedie a finitului şi o hartă a infinitului.
|