Cele cinci limbaje ale scuzelor
Mark Twain obişnuia să spună că poate trăi timp de două luni doar auzind un compliment. Aprecierea verbală poate să însemne enorm pentru o persoană, iar câteva cuvinte altfel foarte banale, precum "Îţi stă foarte bine îmbrăcată aşa" sau "Eşti cel mai bun bucătar din lume", pot fi suficiente pentru ca cineva să se simtă iubit.
Aşa cum există un limbaj distinct prin care îţi exprimi iubirea, la fel există şi un limbaj aparte prin care îţi ceri iertare. Gary Chapman, autorul best-sellerului Cele cinci limbaje ale iubirii, şi psihologul Jennifer Thomas subliniază nevoia de a învăţa "limbajul" persoanei faţă de care îţi ceri iertare: unii poate nu cer decât părere de rău din partea ta, în timp ce alţii pretind să îţi asumi responsabilitatea sau să repari lucrurile.
E nevoie deci de ştiinţă şi pricepere pentru a ajunge la inima celuilalt şi pentru a restabili înţelegerea. Cele cinci limbaje ale scuzelor este un ghid esenţial pentru oricine doreşte să îşi îmbunătăţească relaţiile cu partenerul de viaţă, familia sau prietenii.
Pentru că toţi ne naştem, creştem, ne îndrăgostim, ne căsătorim, iubim, înşelăm, facem copii, divorţăm, plângem, uităm şi iertăm. Pentru că suntem singuri sau împreună, pentru că suntem părinţi sau copii, pentru că ne pasă de cine suntem, de cei din jur, şi mai ales pentru că fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeşte şi vrea să o protejeze.
Prea puţine dintre cărţile apărute până acum ne învaţă care este atitudinea pe care trebuie să o avem atunci când greşim. Tuturor ni s-a întâmplat să avem reacţii exagerate faţă de părinţi, faţă copii sau faţă de partenerul de viaţă ori pur şi simplu să nu putem fi iertaţi sau să nu ştim, la rândul nostru, cum să iertăm.
Gary Chapman şi Jennifer Thomas se adresează cititorilor care sunt hotărâţi să învingă frica de a-l ierta pe celălalt, fiindcă, în mod firesc, de fiecare dată ne punem întrebarea: "Oare va greşi din nou?"
Limbajele scuzelor implică asumarea răspunderii pentru faptele noastre. De multe ori, cei care greşesc nu au un suflet bolnav, ci o percepţie greşită. După ce vor urma paşii recomandaţi, cititorii vor depăşi dificultatea morală de a fi iertaţi sau de a-i ierta pe cei de lângă ei.
Gary Chapman şi Jennifer Thomas vorbesc din perspectiva unor reputaţi experţi în relaţiile interumane când îi îndrumă pe cititori să meargă pe calea iertării, care nu e altceva decât o formă a dragostei adevărate.
Exprimarea regretului, îndreptarea greşelilor noastre, dorinţa de a ne schimba pentru ca, în viitor, să nu îi mai rănim pe cei din jur, precum şi învăţarea celor cinci limbaje ale iubirii, toate acestea duc la stabilirea unor relaţii optime cu cei pe care îi iubim.
Dacă îi putem ierta pe cei de lângă noi, nu dăm dovadă de slăbiciune, ci de forţă interioară. Nu toţi sunt capabili să ierte, dar cei care înţeleg că iubirea înseamnă a-l accepta pe cel de lângă noi aşa cum este, cu toate greşelile sale, au înţeles mesajul pe care această carte îl transmite într-o manieră nobilă, plină de compasiune şi de înţelegere.