Autor: Osho alte cărți de autor(i)
Traducere: Cristian Matei
Data apariţiei: ianuarie 2015
Număr de pagini: 208
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-606-741-184-3
|
|
|
Prezentarea cărţii
Libertatea
Colectivul este o idee foarte periculoasă. În numele colectivului, individul, realul, a fost mereu sacrificat. Sunt în totalitate împotriva acestui lucru. Naţiunile au sacrificat indivizii în numele ţării - şi "naţiune" este doar un cuvânt.
Liniile pe care le-ai desenat pe hartă nu sunt nicăieri pe pământ. Fac parte doar din jocul tău.
Dar lupta pentru aceste linii pe care le-ai desenat pe hartă a avut drept consecinţă mulţi morţi - oameni adevăraţi ce au murit pentru linii imaginare.
Şi tu îi faci eroi, eroi naţionali! Ideea colectivului trebuie distrusă complet; altfel, într-un fel sau altul, se va continua sacrificarea individului.
Am sacrificat individul chiar şi în numele religiei, în războaie religioase.
Un mahomedan ce moare într-un război religios ştie că drumul său către paradis este sigur. I s-a spus de către preot: "Dacă mori pentru Islam, atunci paradisul tău este absolut sigur, cu toate plăcerile pe care le-ai imaginat sau le-ai visat vreodată. Şi persoana pe care ai omorât-o va ajunge şi ea în paradis, deoarece a fost omorâtă de către un mahomedan. Este un privilegiu pentru el, deci nu trebuie să te simţi vinovat pentru că ai omorât un om." Creştinii au cruciade - un jihad, un război religios - şi omoară mii de oameni, ard fiinţe omeneşti de vii.
Pentru ce? Pentru o colectivitate oarecare - pentru creştinism, pentru budism, pentru hinduism, pentru comunism, pentru fascism, orice motiv este bun. Un cuvânt ce reprezintă puţină colectivitate, şi individul poate fi sacrificat. Nu există niciun motiv pentru ca această colectivitate să existe măcar: indivizii sunt îndeajuns.
Şi dacă indivizii au libertate, sunt liberi din punct de vedere psihic, spiritual, atunci colectivul va fi, în mod firesc, liber spiritual.
Libertatea este un fenomen tridimensional. Prima dimensiune este cea fizică. Poţi fi înrobit fizic, iar timp de mii de ani, omul a fost vândut la piaţă la fel ca orice altă marfă.
Sclavi au existat peste tot în lume. Ei nu aveau drepturi ale omului; nu erau acceptaţi ca fiind fiinţe umane, erau consideraţi suboameni.
Şi unii oameni încă sunt trataţi ca suboameni. În India există "sudra", intangibilii.
O mare parte a Indiei este încă sub semnul sclaviei; încă mai sunt părţi ale ţării unde aceşti paria nu pot fi educaţi, nu se pot încadra în alte profesii decât cele ce le sunt decise prin intermediul tradiţiei de acum cinci mii de ani.
Chiar faptul de a-i atinge este considerat a te face impur; trebuie să te speli imediat. Chiar dacă nu atingi acea persoană, ci numai umbra sa - şi atunci trebuie să te speli.
|