Autor: Origen alte cărți de autor(i)
Traducere: Mihai Valentin Vladimirescu
Data apariţiei: septembrie 2022
Număr de pagini: 176
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-111-967-0
|
|
|
Prezentarea cărţii
Despre rugăciune
Acest tratat scris de Origen pe vremea când se afla la Cezareea, în Palestina, nu apare menţionat în nici o sursă, cu excepţia Apologiei lui Pamfilie; nici măcar Sf. Ieronim nu-l aminteşte.
Textul integral figurează într-un manuscris din secolul 14, provenit de la Worms şi aflat actualmente în biblioteca Trinity College din Cambridge.
Prima ediţie a manuscrisului a fost tipărită în 1686, la Oxford.
Se pare însă că varianta publicată prezenta mari lacune faţă de original, mai ales dacă se au în vedere lipsa pe alocuri a clarităţii ideilor şi planul de expunere nu prea riguros, ceea ce îl deosebea de alte scrieri origeniste.
Ulterior s-au publicat în diferite limbi variante mult îmbunătăţite. Lucrarea este dificil de datat având în vedere că singurele indicii sunt cele pe care Origen însuşi le furnizează în tratat.
Astfel, el face referire la comentariul său asupra Genezei şi îi acuză pe unii oameni ai bisericii care acordau iertare pentru adulter (cazul lui Calist şi al bisericii din Roma).
În plus, acest tratat nu conţine nici o referinţă la persecuţiile religioase din timpul lui Maximin Tracul.
Coroborând toate aceste elemente, se poate presupune că Despre rugăciune a fost scris către 233 sau 234. Ca multe lucrări ale sale, şi aceasta s-a născut ca un răspuns la diferite întrebări ridicate de discipolii săi.
De data aceasta este vorba de prietenul său, Ambrozie, şi de sora acestuia, Tatiana, care îi scriseseră pentru a-i cere lămuriri cu privire la rugăciune.
Unii creştini din epoca respectivă aveau mari îndoieli cu privire la eficacitatea rugăciunii, având în vedere - susţineau ei - că Dumnezeu a pecetluit soarta lumii şi a omului încă de la creaţie, şi că destinul cosmosului stă sub semnul imuabilului.
|