Autor: Jiddu Krishnamurti alte cărți de autor(i)
Traducere: Remus Silvianu
Data apariţiei: aprilie 2014
Număr de pagini: 176
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-111-433-0
|
|
|
Prezentarea cărţii
Eliberarea de cunoscut
Krishnamurti a rămas în afara oricărui curent de gândire, în afara oricărui sistem filozofic academic, în afara oricărei mistici tradiţionale. El se adresează oamenilor obişnuiţi.
Vorbele lui sunt limpezi, dar el ne invită în permanenţă să trecem dincolo de cuvinte şi să înţelegem realitatea pe care acestea o desemnează.
Krishnamurti nu are nevoie de interpreţi; pentru a-i pătrunde mesajul nu sunt necesare cunoştinţe filozofice, ştiinţifice sau religioase, este nevoie doar de abandonarea tuturor prejudecăţilor care ne înlănţuie. Krishnamurti atrage atenţia asupra faptului că fiinţa umană este fragmentată psihologic, că este sfâşiată de tendinţe de natură diferită.
El susţine că omul, pentru a putea înţelege raporturile sale cu lumea obiectivă şi cu lumea de simboluri pe care el însuşi a creat-o, trebuie să se înţeleagă mai întâi pe sine însuşi.
Această cunoaştere de sine implică nu doar luciditatea totală cu privire la reacţiile ce au loc la nivelul fiinţei ca urmare a influenţelor pe care le exercită mediul, ci şi examinarea modului specific în care funcţionează gândirea. După Krishnamurti cauza majoră a tuturor suferinţelor rezidă în dezordinea şi în confuzia instaurate în conştiinţă, în faptul că suntem complet ignoranţi cu privire la natura procesului gândirii.
Soluţia la această criză este înţelegerea condiţionărilor care ne împiedică să fim liberi, este atenţia îndreptată permanent către tot ceea ce este legat de procesul gândirii; dar această atitudine nu este una de intervenţie, de critică, de alegere de respingere, ci este o "pasivitate creatoare"
Această "meditaţie" face ca mintea să devină complet liniştită.
Şi, spune Krishnamurti, când mintea este tăcută are loc întâlnirea cu "ceea ce este", se petrece ceva miraculos, ceva ce nu poate fi redat în cuvinte: "energia adâncului descoperă un câmp adecvat şi se exprimă în mod liber" Citind opera lui Krishnamurti nu se pune problema de a-i înţelege învăţătura ci de a ne înţelege pe noi înşine.
Învăţătura lui nu este o culegere de abstracţii goale şi uscate, ci o soluţie reală la problemele atât de complexe cu care se confruntă omul contemporan.
Ea provoacă o adevărată revoluţie interioară, care mătură toate valorile trecutului - oricare ar fi natura acestora - şi invită fiinţa umană la o autentică trăire a Vieţii.
|