Autor: Eckhart Tolle alte cărți de autor(i)
Traducere: Ovidiu George Vitan
Data apariţiei: martie 2009
Număr de pagini: 86
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-669-734-0
|
|
|
Prezentarea cărţii
Liniştea vorbeşte
Aceasta nu este o carte pe care s-o citeşti din scoarţă în scoarţă şi apoi s-o uiţi în bibliotecă.
Trăieşte cu ea, răsfoieşte-o frecvent şi, cel mai important, las-o deoparte la fel de frecvent, altfel spus, petrece mai mult timp ţinând-o în mână decât citind-o.
Mulţi cititori vor simţi impulsul firesc de a se opri după fiecare frază, de a face o pauză pentru a reflecta asupra celor scrise.
Este mult mai util şi mai important să te opreşti din citit decât să continui să citeşti.
Îngăduie cărţii să-şi îndeplinească menirea, să te trezească şi să te scoată la lumină departe de cărările bătătorit ale gândirii tale repetitive şi condiţionate.
Liniştea vorbeşte este o călătorie spirituală, una care îţi va dezvălui o nouă stare de conştiinţă şi o înţelegere mai profundă a lumii în care trăieşti.
Un adevărat maestru spiritual nu are ce să predea, în sensul convenţional al cuvântului, şi nu are ce să îţi adauge sau să îţi ofere, cum ar fi noi informaţii, credinţe şi reguli de conduită. Singura menire a unui învăţător este să te ajute să înlături tot ceea ce te desparte de adevărata ta fiinţă şi de ceea ce deja ştii.
Maestrul spiritual te ajută să-ţi descoperi acea dimensiune din adâncul fiinţei tale, liniştea. Dacă vei căuta la un maestru spiritual - sau în această carte - idei stimulatoare, teorii, credinţe şi discuţii intelectuale, vei fi dezamăgit.
Cu alte cuvinte, dacă doreşti hrană pentru minte, nu o vei găsi şi, mai mult, nu vei înţelege însăşi esenţa învăţăturii, esenţa acestei cărţi, care nu rezidă în cuvinte, ci în tine însuţi.
Este bine să îţi aminteşti şi să simţi acest lucru, în timp ce citeşti. Cuvintele nu sunt altceva decât indicatoare.
Ceea ce ele indică nu poate fi găsit în sfera gândirii, ci într-o dimensiune mai profundă şi infinit mai vastă decât gândirea.
Pacea plină de viaţă este una dintre caracteristicile acestei dimensiuni; de câte ori vei simţi că pacea lăuntrică te copleşeşte în timp ce citeşti, cartea îşi îndeplineşte faţă de tine rolul unui învăţător: îţi aduce aminte cine eşti şi îţi arată drumul spre casă.
Această carte poate fi considerată o adaptare pentru zilele noastre a celei mai vechi forme de învăţătură spirituală: sutrele Indiei antice.
Sutrele au darul extraordinar de a releva adevărul sub forma aforismelor şi a zicalelor scurte, fără vreo elaborare conceptuală. Vedele şi Upanişadele sunt învăţăminte sacre păstrate sub forma unor sutre, aşa cum sunt păstrate şi cuvintele lui Buddha.
De asemenea, cuvintele şi parabolele lui Iisus, scoase din contextul narativ, pot fi privite ca nişte sutre, ca şi învăţămintele din Tao Te Ching, cartea chinezească antică a înţelepciunii.
Puterea sutrelor rezidă din concizia lor. Ele nu provoacă mintea mai mult decât este necesar. Ceea ce nu spun - dar indică - este mai important decât ceea ce arată.
Asemănarea cu sutrele a scrierilor din această carte este marcată mai ales în Capitolul 1 - Liniştea şi tăcerea - care adună doar cele mai scurte fraze. Acest capitol conţine esenţa întregii cărţi şi e posibil să fie tot ceea ce le trebuie unora dintre cititori. Celelalte capitole sunt scrise pentru cei care au nevoie de mai multe indicatoare. Ca şi sutrele antice, scrierile din această carte sunt sacre şi constituie rodul unei stări a conştiinţei pe care o numim linişte. Spre deosebire însă de sutrele antice, ele nu aparţin vreunei religii sau tradiţii spirituale, ci sunt accesibile imediat întregii omeniri.
De asemenea, există şi un sens al urgenţei. Transformarea conştiinţei umane nu mai este, ca să zicem aşa, un lux pe care şi-l pot permite numai câteva persoane izolate, ci o necesitate, cel puţin dacă omenirea nu se va autodistruge.
În ziua de azi, disfuncţiile vechii conştiinţe şi ascensiunea celei noi sunt din ce în ce mai prezente. în mod paradoxal, lucrurile se înrăutăţesc şi se şi îmbunătăţesc în acelaşi timp, deşi răul este mai evident întrucât face mai mult "zgomot". Această carte, desigur, foloseşte cuvinte care, în timpul citirii, devin gânduri în mintea ta. Dar ele nu sunt gânduri banale - repetitive, gălăgioase, egoiste, cerşind atenţie...
Asemenea tuturor liderilor spirituali, asemenea anticelor sutre, gândurile din această carte nu spun: "Uită-te la mine", ci "Uită-te dincolo de mine".
Deoarece gândurile au apărut din linişte, ele au putere - aceea de a te purta înapoi în tăcerea din care s-au născut. Liniştea aceea este de asemenea pace interioară, iar tăcerea şi pacea sunt esenţa Fiinţei tale. Liniştea este cea care va salva şi va transforma lumea.
|