Autor: Daniel Odier alte cărți de autor(i)
Traducere: Doina Bejan
Data apariţiei: august 2011
Număr de pagini: 200
Format: 21x30 cm
ISBN: 978-973-8279-69-8
|
|
|
Prezentarea cărţii
Tantra - secretele iniţierii
Spirit însetat de o cunoaştere spirituală autentică, Daniel Odier a întreprins în deceniul al 7-lea al secolului trecut mai multe călătorii în India, în căutarea unor adevăruri fundamentale, tantrice, care nu-i erau accesibile în patria sa, Franţa.
Tocmai de aceea, el a părăsit Europa pe la vârsta de 30 de ani, luând drumul Asiei. Aspiraţia sa l-a făcut să cutreiere munţii Himalaya în căutarea ultimilor maeştri ai tantrismului şivait, năzuind ca ei să-i reveleze tainele erotismului sacru şi să-l iniţieze în practicile secrete ale acestei căi spirituale multimilenare.
Intenţia sa fermă de a scrie o carte despre arta spirituală se năruieşte odată cu "volatilizarea" (furtul) într-un tren obscur de noapte a valizei sale ce conţinea aparatura foto, precum şi filmele ce fuseseră realizate de el cu mari eforturi.
Conştientizând impermanenţa şi efemeritatea a tot ceea ce îl înconjoară ca urmare a acestei pierderi importante ce s-a dovedit a fi pentru el profund semnificativă, tânărul de atunci s-a decis să treacă de la căutarea exterioară la cea interioară şi s-a orientat apoi către o înţelegere reală şi din ce în ce mai profundă a naturii propriului său spirit.
La scurt timp după aceea, el a fost acceptat ca aspirant spiritual de către Kalu Rinpoche, care la acea vreme era considerat ca fiind unul dintre cei mai mari lama tibetani în viaţă ai celebrului ordin iniţiatic Kardyupa.
Urmându-şi fără preget, cu multă răbdare şi dăruire căutarea, Daniel Odier a revenit de trei ori în India cu intenţia fermă de a reuşi să intre în contact cu adepţii tantrismului şivait.
După nenumărate încercări infructuoase, el ajunsese să-şi spună cu o anumită doză de ironie că, probabil, ultimul Ghid spiritual şivait trăia, fiind însă ascuns pe vârful muntelui Kailasa.
Iată însă că tocmai într-un cătun pierdut undeva acolo în munţi şi taman atunci când renunţase definitiv să mai caute, aspirantul venit de pe un alt continent a ajuns să o descopere pe fascinanta Lalita Devi, ce trăia retrasă într-o pădure.
Lalita Devi era totodată o avansată yoghină tantrică şi o adeptă a căii Pratyabhijna a şivaismului caşmirian. Ea avea să-i devină la scurt timp după aceea un Ghid spiritual ce urma să-l conducă, prin depăşirea cu succes a unui şir de probe spirituale, la revelarea unor adevăruri fundamentale, ce pot părea (la prima vedere) şocante atât pentru unii moralişti pudibonzi, cât şi pentru fanaticii religioşi..
Cu ajutorul Lalitei Devi, el a reuşit să descopere că energia euforică şi profund exaltantă a erosului ce se bazează pe iubire poate fi concomitent resimţită într-un mod superior, ca o aspiraţie pură, frenetică şi indescriptibilă a fiinţei la starea enigmatică de nemurire spirituală.
În felul acesta, căutătorul sincer şi plin de dăruire va reuşi să descopere până la urmă că în realitate erosul sublim, transfigurator, divin şi spiritualitatea autentică sunt una.
Devenind la rândul său un aspirant entuziast (sau, altfel spus, un ucenic "tantrika"), acest bărbat occidental a descoperit (dând dovadă de multă umilinţă şi răbdare) la picioarele unei maestre autentice nu numai continenţa amoroasă, ci şi calea amorului absolut ce i s-a revelat în mod gradat prin descoperirea puterii feminine, misterioase a Divinului (Maha Shakti).
Contrar celorlalte mari curente spirituale ale umanităţii, calea plină de înţelepciune a sistemului milenar Tantra nu are o abordare dogmatic-religioasă şi nici una de castă. Cel mai adesea, Ghizii săi spirituali refuză să-i trateze pe oameni în funcţie de pătura socială din care fac parte şi dau dovadă de o înţeleaptă toleranţă, precum şi de o iubire nesfârşită (atunci când fiinţele umane merită acesta).
În cazul aspiranţilor tantrici perseverenţi şi entuziaşti nu este necesară aşa-zisa renunţare la lume şi retragerea în Ashram. Mai ales pentru ei, realitatea vie şi plină de taine a vieţii cotidiene constituie câmpul predilect al feluritelor practici spirituale.
O astfel de viaţă ce este trăită intens şi plenar, cu toate provocările ei constructive de zi cu zi, este acceptată şi chiar îmbrăţişată frenetic clipă de clipă de către adepţii entuziaşti ai sistemului milenar Tantra, care nu consideră niciodată trupul ca fiind doar o Sui generis "temniţă" a spiritului, ci îl privesc într-un mod transfigurator, întocmai ca pe un dar divin ce poate fi folosit ca un instrument minunat în cadrul procesului tainic şi accelerat al cunoaşterii de sine.
Tocmai de aceea nu trebuie să ne surprindă că niciun aspect al realităţii exterioare sau al realităţii lăuntrice (şi, prin urmare, nici erosul pur bazat pe iubire) nu este respins în afara căii spirituale yoghine sub motivaţia că ar fi inutil, impur sau obscen.
Învăţătura ce este plină de înţelepciune a sistemului milenar Tantra porneşte de la premisa că atât emoţiile erotice (stenice, euforice, binefăcătoare), cât şi gândurile fireşti cele mai intime (ce la prima vedere par a fi inavuabile) nu trebuie să fie niciodată negate doar de dragul unor convenţii sterile şi osificate ce ne sunt impuse de o societate închistată şi plină de prejudecăţi prosteşti.
Practicile tantrice vizează tocmai de aceea conştientizarea înţeleaptă a trăirilor ce ne apar, transmutarea biologică a potenţialului creator (sexual) în energie uriaşă, transformarea creatoare a dorinţelor şi sublimarea energiilor rezultante ce este urmată de acumularea lor în etajele superioare ale fiinţei.
În final, este urmărită de fiecare dată integrarea lor pe o treaptă net superioară care face cu putinţă atingerea unor experienţe transcedentale. Toate acestea fac cu putinţă acceptarea profund integratoare, transfiguratoare, divină a feluritelor experienţe ale existenţei noastre de zi cu zi şi, în final, permit regăsirea treptată a stării de echilibru lăuntric şi a stării de pace dumnezeiască profundă.
Aceasta permite în cele din urmă atingerea unei stări de puritate deplină şi face să se trezească în fiinţă spontaneitatea ce este specifică mai ales copiilor. În felul acesta, devine în mod gradat posibilă reintegrarea plenară a fiinţei în totul nesfârşit şi misterios al Absolutului divin.
Autorul ne dezvăluie în premieră în această lucrare, atât unele dintre practicile tantrice care sunt considerate fundamentale, cât şi anumite ritualuri secrete ce sunt rezervate celor puţini (ce sunt cu adevărat pregătiţi să le pună în practică) şi care constituie tezaurul ascuns al celei mai vechi înţelepciuni a umanităţii.
În felul acesta, devine cu putinţă să avem acces (teoretic) la o anumită metodologie, ce este (din nefericire) prezentată la ora actuală în mod deformat în Occident, fie prin intermediul unor clişee vulgare, fie prin intermediul unor aspecte pe cât de "senzaţionale", pe atât de delirante, care-i fac pe mulţi incopetenţi să pună în mod pripit semnul egalităţii între tantrismul ezoteric autentic şi sexualitatea sordidă, deşănţată, vlăguitoare ce este lipsită nu numai de iubire, ci şi de orice cenzură.
Dincolo de toate acestea, Daniel Odier ne oferă totodată o mărturie pură, emoţionantă şi profund autentică despre o aventură spirituală extraordinară ce este bazată pe iubire şi care a fost răită de el într-un mod plenar şi direct.
În final, toate acestea l-au condus în primul rând la descoperirea copleşitoare a realităţii divine prin intermediul erosului sacru, transfigurator. Aceasta i-a revelat taina experienţei de a fi tangent cu nemărginirea şi a comuniunii profunde cu Dumnezeirea prin intermediul iubirii nesfârşite.
În această lucrare Daniel Odier ne dezvăluie indirect secretul dobândirii adevăratei virilităţi, care în cazul tantricilor avansaţi implică trezirea în simultaneitate a capacităţii indescriptibile a fiinţei de a se minuna şi de a atinge în acest fel extazul divin (Samadhi). profesor yoga Gregorian Bivolaru
|