Autor: Augusto Cury alte cărți de autor(i)
Traducere: Georgiana Bărbulescu
Data apariţiei: octombrie 2011
Număr de pagini: 182
Format: 14x20 cm
ISBN: 978-973-1707-78-3
|
|
|
Prezentarea cărţii
Maria, cea mai strălucită educatoare din istorie
A educa înseamnă a călători în lumea celuilalt, fără a pătrunde vreodată in ea. înseamnă a utiliza ceea ce gândim, pentru a ne transforma în ceea ce suntem. Cel mai bun educator nu este cel care controlează, ci cel care eliberează. Nu e cel care arată greşelile, ci cel care le previne. Nu e cel care corectează comportamente, ci cel care îndeamnă la reflectare.
Nu e cel care observă doar ceea ce este accesibil ochilor, ci cel care vede invizibilul. Nu e cel care renunţă cu uşurinţă, ci cel care stimulează continuu, un nou început. Un educator bun îmbrăţişează, atunci când toţi resping; încurajează, atunci când toţi condamnă; îi aplaudă pe cei care n au urcat niciodată pe podium; vibrează la curajul de a concura, al celor rămaşi pe ultimele locuri.
Nu caută propria sa strălucire, ci se face mic pentru a i face mari pe fiii, pe elevii si pe colegii săi de serviciu.
Iată ce spune autorul: "Am petrecut mult timp, în cadrul limitelor mele, ca psihiatru, psihoterapeut şi cercetător în psihologie, ca să studiez personalitatea Mariei. M-am aplecat asupra detaliilor reacţiilor ei, relatate în biografiile lui Iisus, numitele Evanghelii, în diferite versiuni.
Am căutat să evit textele fără credibilitate istorică. Mulţi creştini nu ştiu că Maria este singura femeie preamărită în Coran, textul sacru al islamismului.
Nenumăraţi oameni o preamăresc pe Maria zilnic, dar nu-şi dau seama că zonele cele mai intime ale personalităţii ei rămân necunoscute. Rareori cineva a ieşit din sfera religioasă şi a căutat să-i cerceteze intelectul."
Această carte respectă toate religiile - însă nu se concentrează pe viziunea catolică, pe cea protestantă sau pe altă credinţă.
Este o carte care analizează latura umană a Mariei, personalitatea ei, inteligenţa ei, rolul ei fantastic ca educatoare, capacitatea ei de a depăşi intemperiile vieţii şi de a-şi proteja emoţionalul.
Nu are o viziune teologică sau religioasă, ci o percepţie din câteva unghiuri de vedere ale psihiatriei, ale psihologiei, ale filozofiei şi ale pedagogiei.
Dacă ea ar fi fost o femeie fragilă, asaltată de frică şi de stres, ar fi putut să-l educe pe fiul lui Dumnezeu, a cărui viaţă a fost presărată de chinuri şi respingeri?
Dacă ar fi fost nesigură şi super-protectoare, n-ar fi afectat ea trăirea emoţională a copilului?
Dacă i-ar fi plăcut ostentaţia şi nu discreţia, procesul ei educaţional n-ar fi fost un dezastru?
În vremurile actuale - în care educaţia mondială, de la învăţământul primar până la universitate, formează o masă de tineri care nu gândesc în mod critic şi nici nu ştiu să înfrunte provocările existenţiale - studierea femeii care a primit sarcina de a-L educa pe Copilul Iisus ne oxigenează inteligenţa.
Acest text va fi dezvoltat pornind de la cercetarea celor zece principii pe care le-a folosit Maria, în mod conştient sau spontan, în educaţia lui Iisus.
Aceste principii au transformat-o, după părerea mea, în cea mai strălucită educatoare din istorie, precum şi în cea mai fascinantă dintre femei. Probabil că Maria pe care o voi descrie, ne va ului.
Este de presupus că, sub privirea cercetării, ea va apărea mai complexă, mai înţeleaptă, mai senină şi mai interesantă decât şi-au imaginat vreodată mulţi catolici, protestanşi, ca şi mulţi islamişti.
Augusto Cury e scriitor, psihiatru, psihoterapeut şi cercetător în domeniul psihologiei. Cărţile sale sunt publicate în peste 40 de ţări. Sunt best-seller-uri în toată lumea.
|