Autor: Ernest Eitel alte cărți de autor(i)
Traducere: Marian Stan
Data apariţiei: 2004
Număr de pagini: 144
Format: 13x20 cm
ISBN: 973-9453-98-8
|
|
|
Prezentarea cărţii
Feng Shui
A dobândit o largă popularitate în toată lumea. Provenind din China şi având o vechime milenară, el influenţează tot mai mult arhitectura, construcţiile şi viaţa noastră casnică.
S-au scris şi s-au spus multe despre acest subiect. La urma urmei, ce-i cu toate aceste recomandări de a evita unghiurile ascuţite, de a plasa obiecte metalice în locuinţă în vederea echilibrării energetice, precum şi altele la fel de ciudate?
Feng Shui este un corpus de cunoştinţe care a prins contur şi s-a dezvoltat pe parcursul a mii de ani. La început, era un domeniu rezervat numai meteorologilor de la curtea imperială chineză.
Aceştia erau iniţiaţi în medicină, geomanţie, astrologie şi alte ştiinţe oculte, păstrând cu stricteţe secretul asupra cunoştinţelor pe care le posedau.
Foarte puţin ajungea la urechile oamenilor obişnuiţi. Mulţi auziseră despre Feng Shui, dar cunoştinţele lor erau, ca să spunem aşa, "după ureche".
În cele din urmă, aceste cunoştinţe au intrat în posesia câtorva familii de încredere din afara palatului imperial. Aceşti primi maeştri Feng Shui şi-au folosit arta pentru a-i ajuta pe oameni să-şi îmbunătăţească viaţa.
Cunoştinţele erau transmise din tată în fiu pentru a proteja renumele şi poziţia familiei.
Geomanţii chinezi au o serie de convingeri foarte sofisticate provenind din animism, taoism şi confucianism. Învăţăturile Feng Shui spun că pământul are râuri de energie foarte asemănătoare meridianelor de acupunctură ale corpului omenesc.
Feng Shui ţine seama şi de poziţia constelaţiilor, inclusiv din anumite stele din nord ce nu pot fi văzute căci nu par a corespunde vreunei constelaţii din zilele noastre.
În ultimii două mii de ani, această tradiţie s-a perpetuat, astfel încât, cu fiecare nouă generaţie, cunoştinţele despre Feng Shui au devenit tot mai accesibile, până când o versiune simplificată a Feng Shui s-a dezvoltat astăzi în Occident.
Ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept Feng Shui în Occident este, de fapt, o versiune vulgarizată a acestei tradiţii. Feng Shui nu se întemeiază pe religie, misticism sau superstiţie, ci seamănă mai degrabă cu ştiinţa matematică.
La baza acestui sistem se află patru aspecte primordiale: construcţie, mediu, oameni şi timp. Majoritatea autorilor şi practicienilor moderni utilizează doar primele două aspecte, lăsând deoparte calculele (mai importante, dar mai complicate) ce ţin de oameni şi de timp.
După cum Pământul se mişcă şi se schimbă continuu, aşa se întâmplă şi cu energiile. Ştiinţa modernă a demonstrat că undele geomagnetice sunt în curgere continuă.
Calculele Feng Shui dau rezultate variabile în funcţie de construcţii, oameni, timp şi mediu. Nu există loc fix pentru bani, dragoste sau studiu.
Deşi energia (qi) pentru aceste obiective există, ele se găsesc în locuri care diferă în funcţie de clădire. Iată de ce este nevoie de un practician calificat pentru a descoperi aceste locuri.
S-a vorbit mult despre "remediile" Feng Shui, dar tradiţia autentică nu recomandă - aşa cum se întâmplă azi - flaute, oglinzi, farmece, incantaţii sau alte soluţii oculte.
Dacă se doreşte echilibrarea energetică a unui loc, practicianul va folosi mai degrabă cele cinci elemente primordiale: lemnul, focul, pământul, metalul şi apa.
Aceste elemente pot lua forma unui vas de alamă sau a unui acvariu, dar remedii efective sunt doar elementele propriu zise.
S-a scris mult despre folosirea oglinzilor ca remediu în Feng Shui. În Evul Mediu, oglinzile erau făcute din alamă poleită, fiind folosite ca un remediu ce ţine de elementul "metal". Oglinzile din zilele noastre nu conţin destul metal pentru a avea o astfel de vocaţie.
Când sunt întrebaţi unde să fie plasată oglinda, adevăraţii practicieni răspund: "În baie, acolo unde este mai mare nevoie de ea".
Deşi o oglindă poate fi folosită din punct de vedere arhitectural pentru a ascunde un stâlp de susţinere sau pentru a face o cameră să pară mai încăpătoare, ea nu este un remediu Feng Shui.
Scopul remediilor este acela de a recompune echilibrul natural al energiei vitale (qi) într o clădire. Remediile Feng Shui sunt bazate exclusiv pe elemente şi nu pe obiecte.
În privinţa evitării unghiurilor ascuţite, ca şi în artele plastice, muchiile rotunjite sunt mult mai frumoase şi mai plăcute decât unghiurile ascuţite.
Aceasta ţine de ceea ce putem numi Feng Shui al mediului înconjurător. El se poate rezuma uneori la a face ca o încăpere să nu fie prea luminoasă sau prea întunecoasă. Din nou, se doreşte crearea unui mediu înconjurător echilibrat. Aprinderea unei sobe pentru a încălzi o locuinţă poate fi considerată o forma de Feng Shui al mediului înconjurător.
Cele de mai sus nu sunt decât nişte exemple minore. Feng Shui reprezintă mult mai mult decât o modalitate de a aranja mobila într-o încăpere astfel încât să atragem norocul.
Se ştie că anumite monumente vechi de pe întreg mapamondul se supun aceloraşi principii: de exemplu, piramidele de pe platoul Gizeh formează o hartă exactă a centurii lui Orion.
Putem beneficia în multe privinţe de pe urma unei analize Feng Shui adecvate. S-au constatat evoluţii pozitive în privinţa bogăţiei şi dragostei, ca şi îmbunătăţiri semnificative în domeniul sănătăţii.
Feng Shui poate fi înţeles atât ca ştiinţă, cât şi ca artă. Ştiinţa Feng Shui constă în analiza detaliată a celor patru aspecte folosind calculele matematice.
Aspectul artistic al lui ţine de experimentarea celor mai bune modalităţi de aplicare a remediilor - vom avea nevoie de un maestru Feng Shui experimentat pentru a şti cât, unde anume şi pentru ce perioada.
Feng Shui nu impune schimbări drastice, ci aduce îmbunătăţiri energetice având ca rezultat ivirea unor mari beneficii pentru toţi cei care locuiesc acolo.
|