Autor: Bernard Haisch alte cărți de autor(i)
Traducere: Anca Beatrice Radu
Data apariţiei: septembrie 2013
Număr de pagini: 178
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-606-93429-1-6
|
|
|
Prezentarea cărţii
Teoria existenţei lui Dumnezeu
După trei decenii de carieră în domeniul cercetării ştiinţifice şi după o viaţă întreagă de căutare a adevărului, am ajuns la o perspectivă personală care oferă o explicaţie satisfăcătoare şi plină de speranţe asupra realităţii - o perspectivă care nu este doar posibilă, raţională şi compatibilă cu ştiinţa modernă, ci totodată demnă de luat în considerare şi capabilă de a rezolva unele din cele mai intransigente probleme morale cu care ne confruntăm.
Reprezintă o cale de ieşire din dilemele globale ale umanităţii şi v-o ofer spre apreciere. Propun în această carte o teorie care nu doar că dă sens vieţilor noastre, ci este în acelaşi timp perfect consistentă cu tot ceea ce am descoperit despre Univers şi despre viaţa pe Pământ, în special cu Big Bang-ul, existenţa de 4.6 miliarde de ani a Pământului şi desigur, cu evoluţia. Singura diferenţă între teoria pe care o propun şi principiile curente din astrofizica modernă este aceea că presupun preexistenţa unei conştiinţe inteligente şi infinite. Nu poţi scăpa de preexistenta a ceva - fie că este un ansamblu de legi fizice generând infinite universuri, fie că este o conştiinţă inteligentă infinită - este ceva ce ştiinţa zilelor noastre nu poate rezolva şi - într-adevăr, niciuna din cele două enumerate nu este cu nimic mai raţională decât cealaltă. Dacă există o explicaţie pentru originea universului, insistă oamenii de ştiinţă, cu siguranţă trebuie să rezide în domeniul fizicii.
În cartea sa O scurtă istorie a timpului, Stephen Hawking reflectă asupra posibilităţii de a descoperi o teorie completă în fizică care ar putea, într-un sfârşit, să explice totul. Un aspect al acestei abordări îl găsesc cumva descurajator. Teoria existenţei lui Dumnezeu pe care o prezint în această carte, îmbinată cu ipoteza inerţiei focarului zero, sugerează o perspectivă destul de diferită.
Nu se aseamănă cu cea a lui Stephen Hawking, o teorie limitatoare despre Dumnezeu în legătură cu existenţa universului. Este mai degrabă o înţelegere asupra procesului creaţiei însuşi. Încearcă să răspundă la întrebările:
- cum se manifestă acest univers fizic?
- cum sunt definite caracteristicile spaţiului şi ale timpului?
- cum sunt create şi susţinute proprietăţile materiei?
Teoria mea, mai pe scurt, propune să privim legile fizicii ca pe o manifestare a ideilor lui Dumnezeu, nu ca pe limitele potenţialului creator divin.
|