Autor: Lucian George Costi alte cărți de autor(i)
Traducere:
Data apariţiei: martie 2017
Număr de pagini: 852
Format: 17x24 cm
ISBN: 978-606-699-018-9
|
|
|
Prezentarea cărţii
Limba română - naşterea şi falsurile istorice
Recuperarea originilor reale este cartea unui intelectual român revoltat de falsurile pe care este așezată istoria și limba națională fabricate de cine știe cine de-a lungul a două milenii, dar consimțite de autoritățile române de ieri și de azi.
Omul se numește Lucian Costi, este arhitect și trăiește de peste treizeci de ani dincolo de ocean și față de ce vede că se întâmplă cu istoria și limba patriei sale, a ajuns în acea stare de impas când nu mai poți suporta și-ți spui: ajunge, de aici încolo nu se mai poate!
Cred că nu greșesc dacă situez la acest nivel gradul de revoltă și disperare care l-au determinat să scrie această carte care este, în esență, un adevărat manifest insurecțional. Nu cunoaștem încă în istoria noastră sau, mai exact, în literatura istoric-lingvistică un caz similar.
Nu avem de-a face doar cu o revoltă pur și simplu, ci cu poziționarea mult mai adâncă și mai îndreptățită a eruditului care spune: iată ce ni s-a luat! În monumentala sa lucrare - 30 de capitole și 854 de pagini în total - Lucian Costi inventariază cu minuție cuvinte, expresii, echipamente lingvistice, disecă cuvintele în așa - numitele particule fundamentale de construcție (PFC), stabilește semnificațiile originare ale acestora, precum și principiile și posibilitățile de asociere în cuvinte simple și complexe, înțelesuri, metafore, subtilități, familii de cuvinte, abilități de transfer semantic.
Din această amplă acțiune de decorticare se degajă stratul fals de grăuntele originar stabilindu-se în final originea reală a cuvântului examinat. Instrumentele cu care operează arhitectul Costi aparțin unei multidisciplinarități științifice.
Lingvistica, istoria, limbile vechi, algebra, statistica matematică, fizica, chimia, arhitectura și nu în ultimul rând filosofia concură la alcătuirea unui eșafodaj teoretic complex și bine consolidat.
În primul rând, argumentele sunt de natură lingvistică. Cuvântul este format din particule, fiecare din acestea poartă, uneori în funcție de poziția pe care o are în cuvânt, o încărcătură semantică și funcțională diferită.
Caracterele morfo-sintactice pornesc de la particulă. Validarea cuvântului are loc abia după probe de încercare constând în compararea lui cu cuvinte similare morfologic în cadrul unui arsenal cuprinzând aproape 70 de limbi, mai vechi sau mai noi.
|