Autor: Sri Ramana Maharshi, Suri Nagamma alte cărți de autor(i)
Traducere: Georgeta Thiery, D.S. Sastri
Data apariţiei: aprilie 2020
Număr de pagini: 416
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-111-794-2
|
|
|
Prezentarea cărţii
Calea maestrului spiritual - scrisori de la Sri Ramanasramam (2)
Volumul de faţă reprezintă partea a doua a scrisorilor pe care Suri Nagamma, una dintre cele mai apropiate discipole, i le-a trimis în fiecare zi fratelui său, de asemenea discipol al lui Bhagavan, care trăia în alt oraş şi care dorea să ştie tot ce se petrecea la picioarele maestrului.
Având girul acestuia, scrisorile au fost citite de faţă cu toţi ceilalţi discipoli, zi de zi şi acoperă ultimii cinci ani din viaţa lui Bhagavan. Acestor scrisori li se alătură şi două anexe, cuprinzând amintirile pe care Suri Nagamma le-a considerat relevante pentru a completa cât mai bine imaginea marelui înţelept.
Ramana Maharshi s-a născut în 1879 lângă Madurai, în sudul Indiei. Practicând introspecţia asupra Sinelui, a devenit unul dintre cei mai renumiţi maeştri spirituali ai secolului 20. Se spune că familia sa a fost ţinta unui blestem al unui călugăr rătăcitor: datorită faptului că nu a primit mâncarea pe care a cerut-o, el a hărăzit ca, în fiecare generaţie, un cap de familie să renunţe la lume si să ducă o viată ascetică, la fel ca a sa.
Ramana a depăşit cu mult aşteptările tuturor în ceea ce priveşte acest blestem, de vreme ce discipolii săi s-au adunat în număr din ce în ce mai mare la ashramul din Tiruvannamalai şi peste tot în lume, atât în timpul vieţii sale, dar chiar şi până în zilele noastre.
"Este adevărat că această cale este posibilă doar pentru minţile mature, nu pentru cele imature. Pentru cei din urmă, rugăciunea sau repetarea unui nume sfânt spus în şoaptă (japa), venerarea unor imagini, controlul respiraţiei (pranayama), vizualizarea unei coloane de lumină (Jyotishtoma), precum şi alte practici yoghine, spirituale şi religioase similare vor fi necesare. Prin intermediul acestora, oamenii devin mai maturi si atunci vor realiza Sinele prin metoda introspecţiei Sinelui."
"Numele şi formele sunt legături ale trecutului. Realitatea este că Ceea ce ESTE este doar unul. Este omniprezent şi universal. Noi spunem: «aici este o masă», «acolo este o pasăre», «acolo este un om». Prin urmare există doar o diferenţă de nume si formă, dar Ceea ce ESTE este prezent pretutindeni si în orice moment." (Ramana Maharshi)
|