Autor: Calistrat M. Atudorei alte cărți de autor(i)
Traducere: 2 volume
Data apariţiei: august 2022
Număr de pagini: 340+322
Format: 15x20 cm
ISBN: 978-606-996-901-4
|
|
|
Prezentarea cărţii
Tranziția sistemului internațional de la ordinea unipolară la cea multipolară
Cea mai mare parte a Lumii nu mai este de partea SUA, ci de partea Rusiei și Chinei. Propaganda occidentală - cea mai performantă propagandă manipulatoare - încearcă să ascundă acest adevăr opiniei publice la nivel mondial, în mare parte ignoranța privitor la sistemul relațiilor internaționale. Despre acest fenomen al revenirii Omenirii la bipolaritate și, posibil chiar la multipolaritate, se referă Calistrat M. Atudorei în cartea sa. Lucrarea este una interdisciplinară. Ea face generoase incursiuni în domeniul teoriei relațiilor internaționale, al istoriei contemporane și recente, al geostrategiei, al economiei, al filozofiei istoriei, al unor noțiuni de drept internațional. Autorul operează cu profesionalism și îmbină cu succes informația provenită din toate aceste domenii. (Corvin Lupu)
Cartea oferă o analiza remarcabilă, sub raport sincronic și diacronic, a conceptelor de putere și superputere, bi- și multi-polaritate, echilibru rnondial, etc. Autorul exemplifică sugestiv, la zi, tematica lucrării printr-o problematică de cea mai stringentă actualitate. Capitolul consacrat concluziilor cărții se distinge printr-o abordare sintetică, profund originală, generatoare de idei. Autorul analizează cea mai torturantă și mai dificilă problemă a momentului pe plan intemațional, pacea și securitatea lumii. Este vorba în ultimă instanță de supraviețuirea Planetei. Prin toate aceste calități, lucrarea domnului Calistrat Atudorei se constituie contribuție bibliografică de mare utilitate pentru specialiști și pentru tinerii cercetători sau studenți, dar și de mare interes pentru publicul larg. (Corneliu Vlad)
O primă concluzie majoră a lucrării este că, în realitate Statele Unite deja nu mai determină în mod efectiv și dominant ordinea internațională. China și Federația Rusă s-au ridicat de la stadiul de puteri regionale și se află într-o rapidă ascensiune pe scara puterii globale. O a doua concluzie foarte importantă este aceea că trăsăturile sistemului internațional actual nu se înscriu pe deplin nici în definiția unui sistem unipolar, nici în definiția unui sistem multipolar, nici în cea a unui sistem bipolar. Apare însă destul de evident că ne aflăm din punct de vedere sistemic în perioada de transforrnări care se accelerează cel mai probabil în direcția formării unui sistem multipolar, având drept poli de putere Statele Unite, China și Federația Rusă.
Studiul relevă în final că, în pofida analizelor convenționale, cel mai important actor pe scena relațiilor internaționale este așa-numitul Actor Globalist, ce consistă în societăți și organizații trans-naționale care nu urrnăresc cu adevărat interesele propriu-zise ale statelor. Dimpotrivă, exponenții globalismului au capacitatea de a influența major aproape toate guvernele naționale ale lumii și vizează ca, pe baza unei unipolarități intermediată de Statele Unite, să instituie un fel de guvernanță globală supranațională. Tranziția spre multipolaritate nu va fi pur și simplu o modificare a numărului polilor de putere (de la unu la trei), ci va marca ieșirea umanității din spectrul întunecat al globalismului uniformizant și totalitar, care, sub masca unipolarității, viza instaurarea unui Guvern Mondial tiranic.
|